Rozhodla jsem se napsat o
svých oblíbených čajích. Jako první nejde nezmínit čaj
pu-erh, ke kterému jsem přišla před několika lety úplnou
náhodou. Nemůžu říci, že by mě napoprvé příliš uchvátil.
Avšak o tomto čaji se říká, že si na jeho chuť někteří musí
déle zvykat. V současné době si jej již velmi vychutnávám,
nehledě na to, že jsem od svého milého dostala neglazurovanou
čajovou konvičku, kterou jsem si pro tento čaj vyhradila. Jsem
zvědavá, jak z ní bude chutnat po dvaceti letech. :-)
- u nás je nejdostupnější tmavý druh Šu, který je hotový již po 60 dnech. Je náhražkou kvalitnější odrůdy Šeng. Šeng má zelenou barvu a vyrábí se z nefermentovaných listů, takže lehce připomíná čaj zelený. Jeho chuť by měla být cítit po ovoci a přecházet do medové chuti. Tento čaj jsem měla možnost poprvé ochutnat v oblíbené budějovické čajovně, kdy mě jím můj milý překvapil. :-)
- pu-erh je pojmenován dle okresního města v provincii Jün-nan, kde se čaj zpracovává. Kraj je typický svým monzunovým klimatem a vysokou nadmořskou výškou
- platí pravidlo, že čím je čaj zemitější, tím méně kvalitní by měl být. Kvalitní pu-erh by měl mít jemnou chuť
- zpracovává se pomocí dodatečné oxidace černého čaje, fermentovaný je více než oolong
- listy pocházejí ze širokolistých čajových stromů ta-jie
- do dalších částí Číny se dostal zejména díky výpadům Kublajchánovy armády
- pěstuje se a zpracovává 700 - 1 700 let
- zdravotní účinky čajů ač zelených či černých jsou již dlouhou dobu uvedeny ve zřejmost, pu-erh se používá jako lék proti poruchám trávení a průjmu a je schopný snižovat hladinu cholesterolu
- tento čaj se výhradně prodává ve formách lisovaných cihel
- u nás neexistuje kvalitní literatura, která by o něm blíže pojednávala. Tudíž se lze obrátit pouze na zahraniční zdroje
A jaký čaj máš v oblibě Ty? :)
Žádné komentáře:
Okomentovat